Україна має намір запустити новий реєстр, але цього разу не для людей, а для свійських тварин. Міністерство аграрної політики та продовольства анонсувало запуск Єдиного реєстру свійських тварин, який розпочне працювати цього року. Ідея виникла ще у листопаді минулого року, і тепер ми побачимо, як вона втілюється у життя.

Проект буде реалізовано у два етапи, повідомляє Коротко Про. Спочатку зберуть дані про вихованців, а потім почнуть видавати електронні ветеринарні паспорти. Ці паспорти можна буде побачити у додатку "Дія".

Однак багато українців ставляться до цієї ініціативи із настороженістю – бояться, що це буде просто спосіб стягування додаткових грошей. Президент Асоціації зоозахисних організацій України, Марина Суркова, розповіла про найпоширеніші міфи.

Кіт з собакою в домі Фото: вільні джерела
Кіт з собакою в домі Фото: вільні джерела

Міф 1: Примусова реєстрація за державний рахунок

Популярні новини зараз
Українців закликали виходити на пенсію пізніше – сил вистачить "Скрутити кордон у трубочку...": відомий астролог назвав, коли Україна почне "ламати" окупантів Місячне затемнення 18 вересня та кохання: для яких знаків Зодіаку цей день принесе шанс на яскраві почуття Якщо хочете жити – відмовтеся: три категорії продуктів, що підвищують ризик онкології
Показати ще

Деякі в соцмережах скаржаться, що уряд витрачає гроші на підрахунок свійських тварин, коли у країні війна. Марина Суркова пояснює, що проект не фінансуватиметься із державного бюджету. Він реалізовуватиметься за рахунок грантів.

Реєстр буде збирати інформацію тільки про домашніх тварин, таких як собаки та кішки. Дикі тварини, як мавпи чи папуги, до цього списку не входять. Реєстрація буде добровільною, і власники самі вирішать, чи хочуть заносити своїх вихованців до Реєстру.

Проблема в тому, що багато хто може не зареєструвати своїх тварин, і реальний статус домашніх вихованців залишиться невідомим.

Кіт спить / фото: Pixabay
Кіт спить / фото: Pixabay

Міф 2: Обов'язкове чіпування

Чіпірування не буде обов'язковим. Реєстрація відбуватиметься за іншими критеріями – породою, прикрасами або особливими прикметами. Тварини, занесені до муніципальних реєстрів, отримають жетон на нашийник. Однак зоозахисники зазначають, що без чіпа буде складно відрізнити схожих тварин, наприклад, лабрадорів чи йорків.

Міф 3: Реєстр – це привід для податку на свійських тварин

За словами Марини Суркової, реєстр – це не податок, а місцевий збір, призначений для покриття витрат на утримання вулиць та прибирання за собаками. Податок вимагає ухвалення окремого закону, і зараз жодних планів щодо запровадження податку немає.

Коли можна буде зареєструвати свого вихованця?

Реєстрація розпочнеться після офіційного запуску реєстру, точні дати наразі невідомі. Спеціально йти до якихось закладів не потрібно – достатньо буде зробити це під час планового візиту до ветеринара, якщо клініка підключиться до проекту.

Ветеринар. Фото Freepik
Ветеринар. Фото Freepik

Що надасть електронний паспорт?

Електронний ветеринарний паспорт діятиме поряд із паперовим. Він стане в нагоді, наприклад, при подорожах Україною з твариною. Для поїздок за кордон потрібний міжнародний паперовий паспорт.

Чи буде у реєстрі графа про стерилізацію?

Так, планується додати таку графу, щоб відстежувати, скільки власників стерилізують своїх тварин. Це допоможе краще зрозуміти ситуацію з безпритульними тваринами. Але зоозахисники кажуть, що відсутність стерилізації не завжди означає безвідповідальність – деякі власники можуть тимчасово тримати тварин.

Нагадаємо, в Україні з'явиться новий вид паспортів: почнуть видавати восени

Раніше ми писали про те, що кіт Василь буде нещасним: чому не варто давати тваринам людські імена

Крім того, Знай.ua повідомляв, гвалтував собак і згодовував крокодилам: зірка National Geographic виявився справжнім монстром