У задній частині горла у чоловіка розпухла велика білосніжна виразка, але лікарі не могли відразу пояснити, чому.

З'ясувалося, що винуватцем був одноклітинний паразит, який, мабуть, витав навколо тіла чоловіка протягом п'яти років.

Згідно зі звітом про випадок, 62-річний чоловік спочатку звернувся до лікаря з приводу болю у горлі. Він не мав нещодавніх поїздок або контактів з хворими людьми, але горло боліло вже два тижні. При огляді були виявлені виразка та липкий жовтий слиз на його язичці та навколо. Про це повідомляє Live Science.

Біль в горлі. Фото: скрін youtube
Біль в горлі. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Чи можуть виселити із квартири за несплату комунальних послуг ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Початковий курс лікування антибіотиками та протигрибковими препаратами не допоміг, і протягом наступних двох тижнів симптоми у чоловіка погіршилися.

У пошуках причини зараження лікарі перевірили пацієнта на COVID-19, мононуклеоз, стрептококи групи А, бактерії, що викликають гострий фарингіт. Усі тести виявилися негативними. Потім вони взяли зразок тканини із горла чоловіка. Зразок ряснів імунними клітинами, які зазвичай допомагають боротися з інфекціями.

Проте причина зараження так і залишилася нез'ясованою. Безрезультатно лікарі прописали антибіотики, протигрибкові препарати, ліки від печії та стероїди, які не полегшили симптоми чоловіка.

За п'ять років до цього він побував у Гайані, у Південній Америці, і згодом звернувся по медичну допомогу з приводу множинних невеликих шишок, що виросли під шкірою на його шиї. Це вказувало на глибоку інфекцію шкіри. Але результат на хвороботворні гриби та бактерії був негативним. Лікарі хірургічним шляхом видалили найбільші вузлики. Дрібні зникли самі собою.

Полоскання горла, фото stomatidine
Полоскання горла, фото stomatidine

Однак через роки на язичці чоловіка з'явилася загадкова виразка, і лікарі виявили як її причину, так і ймовірну причину попередніх шишок: Leishmania braziliensis, різновид одноклітинного паразита, що викликає інфекцію, яку називають лейшманіозом.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), люди можуть заразитися L. braziliensis через укуси інфікованих москітів. Паразити живуть у тропіках, субтропіках та Південній Європі, мандрівникам радить вживати заходів, щоб уникнути укусів москітів під час відвідування постраждалих місць.

Нагадаємо, що через укус павука дівчина мало не залишилася без ноги: дірка назавжди нагадуватиме про пригоду.

Раніше ми повідомляли, що міститься в руці: знайшли найменшого чоловіка у світі - коли народився, то важив 700 грамів.