Цього дня церква вшановує ікону Божої Матері, яка називається "Неопалима Купина". Інші назви свята: "Святі вила", "День Вавили", "Луків день".

4 вересня молилися за захист будинку від вогню. Вважалося, що цього дня така молитва буде обов'язково почута.

У народі святкували Луків день, бо збирали цибулю з городів. Вважається, що Неопалимая Купина може захистити від вогню та блискавки, тому їй молилися, щоб вона охороняла будинок та інші будівлі від вогню. Але якщо все ж таки траплялася пожежа, то з іконою обходили навколо будинку. Однак вона може і наслати блискавки та грім, град та вогонь, тому намагалися не прогнівати Богородицю цього дня. Ікону просили захистити і від недуг. З самого ранку, не вмиваючись, йшли до храму, стояли ранкову службу і потім просили допомоги у Богородиці. Після храму не можна давати милостині і нікому не варто нічого позичати.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів
Показати ще

Чоловіки цього дня просили святого Вавилу допомогти, він – заступник хатнього господарства. Було повір'я, що якщо вилами поворушити сіно, то нечиста сила розбіжиться і не шкодитиме худобі. Махали вилами та у дворі на всі чотири сторони, щоб і звідти вигнати нечисть. Але якщо на вила щось тверде натрапило, то в сіні сидить лихоманка кумоха – жінка із зеленими очима. Вона одурманює травою-безплідницею сім'ї, щоб вони не могли зачати дитину. Якщо її не вигнати, то прийдуть інші її сестрички лихоманок, які вже не дадуть нікому спокою.

Що не можна робити 4 вересня

4 вересня, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює і виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, засудження, заздрості, жадібності, розпачу. Не можна відмовляти у допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня не радять брати і позичати що-небудь, щоб потім не ходити в боргах. Також у день "Неопалимої Купини" прийнято дбайливо ставитись до вогню і краще не розводити багаття - є ймовірність пожежі.

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2024 року: коли та які свята чекають віруючих.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.