У церковному календарі це день вшанування архангела Михаїла — одного з найвідоміших біблійних персонажів.

Інші назви свята: "Михайлів день", "Михайлівські ранки", "Перша братчина", "Чуди". Вважалося, що з цього дня розпочинаються перші ранкові заморозки. У селах влаштовувалися братчини. Усього року були дві великі братчини — Михайлівська та Микільська.

Цей день потрібно обов'язково провести із сім'єю, піти у гості до рідних та близьких. Приготуйте щось для столу, можете взяти з собою медовуху (за традицією її приносили наші предки). Все, що подадуть, треба з'їсти, а якщо щось залишилося, то викидати не можна. Віддайте це голодним та знедоленим. Але краще їм приготувати спеціальні страви. Тож можете очистити душу від 100 гріхів.

Є також традиція цього дня ставити різні питання, але відповідати треба на них чесно, щоб Михайло не покарав. У таке свято не треба конфліктувати, сваритись. Постарайтеся обговорити все мирно і тихо, наприкінці обов'язково обійміть одне одного.

Популярні новини зараз
Головне за 15 вересня: ПриватБанк обмежує карти, ТЦК знатимуть усі, а комуналку хочуть збільшити на 75% Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Раніше цього дня вирішували важливі питання сусідів та сім'ї, а старший у селі вислуховував скривджених та приймав рішення, яке не можна оскаржити. 19 вересня не можна працювати. Якщо не послухаєтеся заборони, то можете сьогодні ж захворіти, а будь-які справи погано закінчаться, якщо взагалі колись закінчаться. Тому краще не їхати за товаром, можуть обікрасти чи трапиться пожежа. Не залазьте сьогодні на дерева, впадете разом із плодами та нанесете собі каліцтво.

Жінки раніше на Михайлове диво лікували хворих на лихоманку тютюном. Його кладуть у голову ліжка і відпоюють водою з дзвона. На шию хворому треба повісити мішечок із зашитою всередині зміїною шкірою.

Віруючим треба піти до храму та помолитися за здоров'я не лише рідних та близьких, а й ворогів. Купуйте найбільшу свічку та поставте біля ікони архангела Михайла. Після виходу із церкви загадайте бажання. Воно має обов'язково здійснитися, якщо ви творили добрі справи і не носили в серці злість.

Архангел Михайло, фото з вільних джерел
Архангел Михайло, фото з вільних джерел

Що не можна робити 6 вересня

6 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, помсти, пліток та наклепу, виступає проти засудження, заздрості, жадібності та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

У свято є кілька суворих народних заборон: вважається, що не можна працювати і брати в руки колюче-ріжучі предмети - що-небудь різати, рубати, колоти.

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2024 року: коли та які свята чекають віруючих.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.