Православні відзначають пам'ятний день Луки Каппадокійського. Але в народі це був день для цибулі, бо його збирали 7 вересня та несли на продаж.

Тому свято мали й інші назви: "Лука", "Луковниця", "Созонт".

Ще 7 вересня за новим церковним календарем згадують преподобномученика Макарія Канівського, а також відзначають передсвята Різдва Пресвятої Богородиці.

В основному зв'язок з цибулею був через співзвуччя імені Лука і слова "цибуля". Було багато різних повір'їв цього дня. До Луковниці не можна було навіть їсти нову цибулю і спалювати лушпиння, вважалося, що тоді весь урожай пропаде. Потрібно спочатку зібрати весь, і зробити так, щоб ніхто не вкрав і не повисмикував цибулини заради жарту. Батьки дуже шанували цибулю, її розвішували по всіх кімнатах, щоб вона могла очистити повітря і захистити від різних хвороб. Часто його перемішували з часником і створювали своєрідні намисто. Самі не носили, але одягали худобу. Це мало захистити і тварин від хвороб.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Зима буде без світла: тривожний прогноз Головне за 15 вересня: ПриватБанк обмежує карти, ТЦК знатимуть усі, а комуналку хочуть збільшити на 75% Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити
Показати ще

Можна з його допомогою позбутися і нічних кошмарів. Це дуже просто. Усього потрібно лише висадити цибулю в горщики і розставити їх у спальні.

Можна сьогодні також провести невеликий ритуал, щоб захистити від пристріту дитини. Треба взяти найменшу цибулю, розрізати її на кільця і ​​нанизати їх на ниточку, кажучи слова: " Злий очей подивився, мого малюка побачив. Цибулю, захисти, дитину від пристріту огорожі. злісну перемогти.

Потім цю в'язку треба повісити на ліжечком дитини, три рази обійти навколо неї зі свічкою, обов'язково проти годинникової стрілки. А потім ще три рази за годинниковою.

Зберігання цибулі, фото agromarket
Зберігання цибулі, фото agromarket

Ще є повір'я, що якщо у цей день останнім зайшов чоловік, то родина не хворітиме ще рік. А якщо кішка поластилася до вагітної і намагалася лягти на живіт, буде дочка. Син народиться, якщо кішка уникає вагітної жінки.

Що не можна робити 7 вересня

7 вересня, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепів, виступає проти засудження, заздрості, жадібності та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

У народі в цей день не радять давати гроші в борг, позичати хліб і борошно, а також хвалитися здоров'ям і достатком - можна всього позбутися. Не радять грати весілля – спілка може бути недовгою.

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2024 року: коли та які свята чекають віруючих.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.