Православні цього дня відправляють одне з найбільших християнських свят у році – Різдво Пресвятої Богородиці.

Інші назви свята: "Різдво Богородиці", "Осінні сніжинки", "Другі Осеніни", "Мала Пречиста" (Велика Пречиста святкується в день Успіння Богородиці), "Друга Пречиста", "Свято врожаю".

Сьогодні треба обов'язково спекти з тіста хліб та булки у вигляді двох літер "Р" та "Б" – Різдво Богородиці. Їх треба роздати всій родині, щоб вони були щасливими та здоровими. Але дещо варто відкласти за ікону, їх треба з'їсти 25 грудня. Дають такі літери та хворим, як ліки.

Бездітним треба прийти до храму в новому одязі та попросити про вагітність Божої Матері. Одяг потім віддають нужденним, вони потім будуть вдячні, а це піде на користь подружжю. Воду, яку освятили цього дня у храмі, потрібно пити 40 днів жінкам, які цього року вийшли заміж, але ще не мають дітей. Вагітним же потрібно вмиватися цією водою, щоб пологи пройшли швидше та легше.

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Рибу і грибні пироги роздайте тим, хто просить, можете дати ще трохи грошей. Так ви житимете в щастя та добробуті. Незаміжнім дівчатам треба вмитися до сходу сонця із проточної водойми, вони тоді весь рік будуть гарними.

Прийнято цього дня запрошувати до будинку батьків, щоб вони допомогли налагодити господарство своїми порадами. Їм потрібно спекти грибний пиріг, розділити на всіх гостей, а якщо хтось не доїв, то крихти слід віддати птахам або худобі.

Щоб удома не було сварок, господині треба купити на Пречисту свічку в храмі та обнести її запаленою по всьому будинку, а потім поставити біля ікони Божої Матері догоряти.

А от якщо ваша дочка давно не виходить заміж, то мати має спекти хліб і принести його до храму. Постояти біля ікони Діви Марії та попросити хорошого чоловіка. Хліб треба нести додому так, щоб ні з ким не розмовляти, а з'їсти його має з'їсти дочку цілком.

Що не можна робити 8 вересня

8 вересня Церква не схвалює сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепів, виступає проти засудження, заздрості, жадібності та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

У народі вважається, що у свято не можна займатися важкою роботою по дому та у дворі - прибирати, мити підлогу, палити сміття тощо. Категорично заборонено жінкам брати до рук ножиці та голки, шити та вишивати.

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2024 року: коли та які свята чекають віруючих.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.