Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все

ТЦК, воєнкоми, мобілізація
ТЦК, воєнкоми, мобілізація

Військовий облік в Україні перейшов на новий рівень завдяки автоматизації даних. Постанова Кабміну №932, прийнята 16 серпня 2024 року, вводить новий механізм автоматичної передачі інформації між державними реєстрами. Тепер військові комісаріати отримують актуальні дані про всіх чоловіків віком від 16 до 60 років без необхідності їхнього особистого звернення до ТЦК. Це нововведення впроваджене через електронну систему "Оберіг", куди автоматично вносяться дані з Демографічного реєстру.

Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Деякі українські пенсіонери зможуть отримати одноразову матеріальну допомогу до дня народження. Таку програму підтримки громадян затвердили у Івано-Франківську. Про умови отримання виплат розповів глава міста Руслан Марцінків. Виплати до дня народження отримають пенсіонери віком від 70 років, а також діти військовослужбовців та особи з інвалідністю І та ІІ групи. Подати заяву на виплати громадяни можуть лише після дня народження, звернувшись до будь-якого ЦНАПу громади особисто або скориставшись онлайн-сервісом.

Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи

Права водія, фото zn
Права водія, фото zn

В Україні незабаром зміняться правила видачі водійських прав. Законопроєкт №8082, який готується до розгляду у Верховній Раді, передбачає значні зміни в цій сфері. Водії, які керують мопедами з максимальною швидкістю 45 км/год, квадроциклами та мотоциклами, повинні будуть отримати нові водійські права в залежності від типу транспортного засобу. Вводяться нові категорії прав: АМ, А2 і В1. Це означає, що навіть для управління невеликим мопедом доведеться проходити нову процедуру отримання прав.

Світла може не бути до 20 годин на добу: українцям назвали поганий сценарій

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Центр протидії дезінформації повідомляє, що цієї зими українці можуть зіткнутися з відключеннями електроенергії, які триватимуть від 12 до 20 години на добу, залежно від розвитку подій в енергетичному секторі. За оптимістичним сценарієм, якщо 8-9 енергоблоків АЕС працюватимуть стабільно, а зима буде м'якою, без сильних морозів, вдасться відновити близько 3 ГВт (3000 мегават) з 6 ГВт пошкоджених потужностей. Це дозволить знизити відключення електроенергії до 12 години на добу. Песимістичний сценарій передбачає складнішу ситуацію: якщо в роботі залишаться лише 6-7 енергоблоків АЕС, а зима буде холодною, вдасться відновити близько 2000 мегават потужності.

Не зобов'яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Мобілізація пенсіонерів, фото: Today.ua
Мобілізація пенсіонерів, фото: Today.ua

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема, громадяни з інвалідністю I, II та III груп тепер не підлягають обов'язковому призову на військову службу під час мобілізації. Проте важливо відзначити, що такі особи можуть добровільно долучитися до військової служби за контрактом, якщо вони висловлять таке бажання. Як пояснюють юристи адвокатського об'єднання "Бачинський та партнери", у законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чітко прописано, що люди з інвалідністю мають відстрочку від призову.