10 вересня відзначається народне свято Петро та Павло Горобинники (23 вересня – дата за старим стилем).

У цей день горобина святкує свій день народження, а її ягоди, завдяки швидким холодам, стають солодкими. Також православні віруючі за церковним календарем згадують Святителів Петра та Павла, єпископів Нікейських.

Петро та Павло Рябінники: традиції свята

Традиційно в цей день наші пращури розвішували горобину під дахом будинку, щоб гарненько її провялити і придбати їй більш солодкого присмаку. Також у такий спосіб на Київській Русі намагалися захистити приміщення від прояву зла та нечистої сили. У той же час не всі ягоди збирали, частину залишали на гілках дерев, щоб звірі та птахи також могли поласувати ними.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Крім того, на Петра і Павла слов'яни починали варити горобиновий квас, який допомагає в боротьбі з застудою і має жарознижувальні та проносні властивості. А одним із улюблених алкогольних напоїв на Русі була настоянка горобини на горілці, яку роблять і сьогодні. Так, перебрані очищені та залиті у пляшки ягоди прибирають у тепле місце на два місяці і не забувають струшувати один раз на тиждень. До зими, за умови дотримання технології, смачна настойка буде готова до вживання.

Горобину використовують не лише для приготування напоїв. Якщо у людини болить груди, вона мучиться безсонням або їй не вистачає повітря, то необхідно взяти гілочку горобини і окреслити навколо себе коло - тоді всі злі сили зникнуть, і відразу настане полегшення. У цьому переконані наші предки.

Цього дня православні моляться Петру та Павлу, просять про допомогу холодною зимою. Також слов'яни судили з горобини і про те, якими будуть наступні місяці. Велика кількість ягід віщувала сиру осінь і сувору зиму.

Що не можна робити 10 вересня

10 вересня, як і в інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, помсти, пліток і наклепу, засудження, заздрощів, жадібності та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня не радять сьогодні залишати безлад у будинку і зашторювати вікна - вважається, що в цей час сонце має особливу силу.

Напомним про церковный календарь на сентябрь 2024: когда и какие праздники ожидают верующих.

Ранее мы сообщали, что дети будут под мощной защитой Господа: какую молитву должна знать каждая мама.