Православні християни відзначають сьогодні день преподобної Феодори Олександрійської.

Враховуючи це, підготовку капусти на зиму та прихід дощової осені, день називали "Федориним днем", "Федорою капустяницею", "Осінньою Федорою", "Кінцем бабиного літа".

То був день, коли осінь зустрічали втретє. Погода вже була холодна, дощова, скрізь сльота. Був звичай сьогодні збиратися жінкам в одному будинку, кришити та квасити капусту, а потім готувати з неї різноманітні страви. Саме час зібратися з подругами чи родиною та приготувати щось разом: пироги, борщ, вареники чи голубці. Запросіть і чоловіків на обід, а може, і когось, кому потрібна допомога. Сьогодні також прийнято годувати жебраків та перехожих.

Популярні новини зараз
Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Мальдіви, омари, просєко, ювелірка за 300 тис. євро: оприлюднено відео, як депутати з фракції мера Дніпра відгуляли на лакшері курорті Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Федору вважають покровителькою озимини. І цього дня стежили за сходами, просили у святої, щоб вона захистила пагони від поганої погоди та нечисті. Нічого нового сьогодні не робіть, є повір'я, що будь-яка нова справа приречена на провал. А якщо сильно намагатися, то можна спричинити нещастя. Навіть не варто мити голову дітям та старим, можна захворіти.

Дівчатам краще ходити обережніше, не забруднюючи спідницю, інакше може дістатися чоловік п'яниця. Постарайтеся не пліткувати сьогодні, може вискочити болячка мовою. А якщо вже почали, то прикусіть мову і замовкніть. Є повір'я, що сьогодні дуже активні відьми і можуть навести псування. Не піднімайте речі з дороги чи землі, навіть якщо це щось дуже цінне. В іншому випадку доведеться ще довго проводити різні обряди очищення та знахарів.

Солодке, Блер Волдорф, кадр з серіалу "Пліткарка"
Солодке, Блер Волдорф, кадр з серіалу "Пліткарка"

Що не можна робити 11 вересня

11 вересня Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток і наклепу, засудження, виступає проти заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня не радять робити великі покупки, розпочинати нові справи та лінуватися. Поганим знаком вважається розбити скляний посуд – це до сварки у сім'ї. Свататися в цей день також не варто - не найсприятливіший час.