В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від поліції, пов'язаних із фінансовими махінаціями. Нещодавно Верховна Рада розгляне законопроєкт, який має на меті вдосконалити функції Національного банку у сфері регулювання фінансових послуг.

Згідно з новими змінами, банки будуть зобов'язані розкривати інформацію, що є банківською таємницею, органам Національної поліції в разі отримання запиту щодо платіжних операцій, які можуть містити ознаки кримінального правопорушення.

Nissan Leaf у Нацпола, скріншот: Facebook
Nissan Leaf у Нацпола, скріншот: Facebook

Це може включати такі дані, як сума і валюта операції, дата проведення, тип операції, геопросторові дані, IP-адреса, адреса засобу дистанційної комунікації, ідентифікаційні дані платника та отримувача, а також інші деталі.

Проте є побоювання, що такі зміни можуть порушити права на конфіденційність особистої інформації і не відповідати Конституції України.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Конституційний суд України / фото: ti-ukraine.org
Конституційний суд України / фото: ti-ukraine.org

Нові правила можуть створити юридичні труднощі при визначенні ознак кримінальних правопорушень, а також можуть не забезпечити належний захист конфіденційності даних.

Нагадаємо, українцям підготували новий проект допомоги: послуги допоможуть звести кінці з кінцями

Раніше ми писали про те, що борги, майно та депозити: як нові правила можуть вплинути на вашу субсидію

Крім того, Знай.ua повідомляв, ПриватБанк зробив важливе оголошення власникам карток: з цим краще не затягувати