З настанням літа полиці магазинів та ринків заповнюються соковитими, яскравими кавунами. І разом з їх появою знову спливає споконвічне питання, яке не вщухає вже десятиліттями: чи шкідливо їсти кавун із кісточками?
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяБагато хто з нас у дитинстві чув лякаючі історії від батьків: "Не ковтай кісточки - кавун виросте в животі!" Або: "Це шкідливо для травлення!" Але що говорить наука та лікарі з цього приводу?
Розвінчання міфу: чи виросте кавун у животі?
Дитячі страшилки про те, що в шлунку почне проростати кавун, звичайно ж, лише міф. Внутрішнє середовище людського організму дуже агресивне: шлунковий сік з легкістю руйнує оболонку кісточки, не залишаючи шансів на її «дорослішання». Жодна рослина не може прорости всередині шлунка – це біологічно неможливо.
Що містять кавунові кісточки?
Насправді кісточки кавуна — це не сміття, а джерело поживних речовин. Ось що в них можна знайти:
- Білки – особливо амінокислоти, такі як аргінін, корисні для роботи серця та судин.
- Поліненасичені жирні кислоти, включаючи омега-6 - вони підтримують здоров'я шкіри та мозку.
- Магній, цинк, залізо - важливі мікроелементи, необхідні імунної системи та обміну речовин.
Якщо ви коли-небудь пробували підсмажене кавунове насіння, то, можливо, були приємно здивовані: на смак вони нагадують гарбузові.
Чи можна просто ковтати кісточки?
Випадково проковтнута кісточка кавуна не завдасть шкоди організму - вона просто вийде природним шляхом. Але є нюанси:
- У маленьких дітей кісточки можуть спричинити дискомфорт або навіть запор.
- Людям із захворюваннями ШКТ (особливо при дивертикулезі або проблемах із травленням) краще уникати їх через ризик механічного подразнення.
Є кісточки кавуна - не тільки не шкідливо, але навіть корисно, якщо ви жує їх або вживаєте в смаженому вигляді. Головне — робити це в міру та враховувати особливості свого організму.
Нагадаємо, що ще й сусідам роздайте: як доглядати огірки, щоб зібрати хороший урожай.
Раніше ми повідомляли, що полуниця чи суниця? Розбираємось, хто є хто, як вибрати соковиту та солодку ягоду.