Мало хто очікував, що може бути інакше в такій країні, як росія – тут знову лікуватимуть психічні розлади електрошоком. Починаючи з 1 січня 2025 року набувають чинності нові клінічні рекомендації щодо лікування дорослих зі "специфічними розладами особистості", які замінюють редакцію минулих років.

Основні нововведення зводяться до додавання нових діагностичних тестів, посилення ролі психотерапії та перегляду медикаментозного лікування зі скороченням списку препаратів (може призвести до обмеження варіантів терапії).

Про це стало відомо завдяки публікаціям у російських пропагандистських медіа.

Публікація в Telegram на тему СЕТ
Публікація в Telegram на тему СЕТ

Разом із переглядом медикаментозного лікування найбільше побоювання викликає включення електросудомної терапії (ЕСТ) до списку "рекомендованих методів" лікування.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

ЕСТ – застарілий, негуманний та неефективний метод лікування. Відомо, що письменник Ернест Хемінгуей, який проходив ЕСТ, пізніше наклав на себе руки, пов'язуючи це з наслідками терапії.

У СРСР ЕСТ застосовувалася, зокрема у межах " каральної психіатрії " .

Також з критеріїв оцінки якості надання медичної допомоги виключається оцінка усунення гострих психотичних симптомів, що загрожує недостатньою увагою до гострих станів пацієнтів.

Зазначимо, що до "специфічних розладів особистості" належать, наприклад, параноїдний, шизоїдний, дисоціальний, емоційно нестійкий, істеричний, тривожний розлад.

Сеанс електросудомної терапії, скріншот: YouTube
Сеанс електросудомної терапії, скріншот: YouTube

Електросудомна терапія: що відомо

Електросудомна терапія (ЕСТ), яку також називають електрошоковою (ЕШТ) або електроконвульсивною, - це метод лікування психічних розладів, що ґрунтується на викликанні у пацієнта судомних нападів за допомогою подразнення головного мозку електричним струмом.

Британські дослідники вважають, що використання ЕСТ для лікування людей з депресією слід негайно припинити, оскільки існує великий ризик шкоди мозку. Про це йдеться у публікації у науковому виданні Ethical Human Psychology and Psychiatry.

Сеанс електросудомної терапії, скріншот: YouTube
Сеанс електросудомної терапії, скріншот: YouTube

Дослідники провели аналіз дієвості електросудомної терапії у лікуванні депресивного розладу у 11 різних оприлюднених дослідженнях. З'ясувалося, що в більшості з них не дотримано вимог клінічних випробувань: зокрема результати тлумачилися вибірково або не були достатньо обґрунтовані. З іншого боку, п'ять досліджень взагалі виявили зрушень під час використання ЭСТ.

У той же час вчені показали негативний вплив електросудомної терапії в лікуванні депресивного розладу, наприклад, ризик постійної втрати пам'яті та невисокий рівень смертності. На їхню думку, це вказує на необхідність зупинення використання ЕСТ.

Зараз ЕСТ заборонена або дуже обмежена у застосуванні у низці цивілізованих країн:

США законодавчо накладає заборону застосування психохірургії та електрошоку до дітей.

В Італії заборонено застосування ЕСТ до дітей, вагітних жінок та людей похилого віку.

В Австралії, де від "терапії глибокого сну" – комбінації електрошоку та наркотиків – загинуло щонайменше 48 осіб, вона була заборонена.

Зменшити кількість людей, які постраждали від електрошокової терапії, вдалося завдяки ухваленню законів, що вимагають поінформованої згоди на лікування.

Нагадаємо, Україну накриє хвиля розлучень: психологи пророкують масову травму.

Раніше повідомлялося, полікуватися в Україні можна безкоштовно: ви могли цього не знати.

Також, шалені гроші на психотерапевтів не знадобляться: як українцям отримати психологічну допомогу безкоштовно.