Медики пояснили, як довготривале нехтування сну або недосипання впливає на організм людини.

Безсоння значно погіршує здоров'я в довгостроковій перспективі. Медики радять не економити на сні. За словами клінічного педагога зі сну Террі Кралла та інших експертів, це може зашкодити загальному стану здоров'я в майбутньому. Про це йдеться в дослідженні вчених і коментарях Джона Клайна, доцента клінічної психології в Єльскій Школі медицини і члена Американської академії медицини сну, повідомляє Ladbible. Сон пов'язаний з харчовими звичками і здоров'ям, а люди, які хронічно недосипають, ризикують отримати серйозні захворювання. За словами Клайна, мозок страждає, коли не спить 24 години.

Він намагається впоратися з тим, що не має можливості омолоджуватися, тому у нас підвищений рівень гормонів стресу, щоб підтримувати організм в активному стані. - розповідає лікар.

Гормони стресу збільшуються, щоб боротися з втомою, і люди мають такий самий рівень когнітивних порушень, як і ті, у кого рівень алкоголю в крові становить 0,1 відсотка.

Денний сон. Фото: скрін youtube
Денний сон. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Експерт посилається на дослідження, які свідчать про підвищений ризик дорожньо-транспортних пригод після нічних змін.

Це означає, що ви можете опинитися в зоні підвищеного ризику. - додає лікар.

Так, у дослідженні, опублікованому в Journal of Sleep Research 2016, групі чоловіків не дозволяли спати вдень. Дослідники виявили, що ці чоловіки були більш схильні до помилкових спогадів через зниження когнітивних функцій. Також у людини спостерігається порушення судження, пам'ять погіршується, навички прийняття рішень та зорово-моторна координація погіршуються.

Людина, яка міцно спить
Людина, яка міцно спить

Експерти також зазначають, що неспання в цей період також пов'язане зі зниженням концентрації уваги, емоційної реактивності, погіршенням слуху та підвищеним ризиком випадкової смерті. Але це не єдине, що погіршується через 36 годин. Спогади стають розмитими, а здатність організму засвоювати інформацію та обробляти соціальні сигнали знижується, каже Мішель Дреруп, психолог і директор програми поведінкової медицини сну в Клівлендській клініці.

48 Годин – це вже екстремальна депривація сну. - додає лікар.

Це відбувається тому, що організм починає занурюватися в "мікросон" - кілька секунд, коли тіло і мозок вимикаються. Галюцинації починаються після 72 годин недосипання.

Мозок бореться з бажанням вимкнутись, і це створить дуже вразливий емоційний стан. - зазаначає експерт

Оскільки "мікросон" є захисною реакцією організму, він часто зустрічається при довготривалих розтягненнях і може бути дуже небезпечним під час водіння або роботи з важкою технікою.

Нагадаємо, вченні довели користь денного сну.

Вечірня кава може позбавити безсоння- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, які продукти забезпечать міцний та здоровий сон.