Мозок – це як м'яз: чим більше ви його тренуєте, тим сильнішим він стає, і навпаки, також багато людей вірять міфу, що нейрони не відновлюються, але фізична активність насправді допомагає мозку виробляти нові клітини в процесі, який називається нейрогенезом.

Дієтолог Оксана Скиталінська зазначає, що хвороба Альцгеймера, одна з форм деменції, досі не має ліків, але вчені активно працюють над цим питанням.

Нещодавно журнал The Lancet опублікував важливі дані, які свідчать про те, що 45% випадків деменції можна запобігти, якщо зменшити вплив 12 факторів ризику.

Людський мозок
Людський мозок

Ці фактори є наступними:

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще
  • Освіта: відсутність освіти та звички до безперервного навчання негативно впливають на мозок.
  • Втрата слуху: Ігнорування проблем зі слухом збільшує ризик розвитку деменції. Тому варто користуватися слуховим апаратом.
  • Депресія: погіршує когнітивні функції.
  • Травма голови: навіть звичайні травми можуть мати негативний вплив на мозок. Захищайте голову шоломом під час занять спортом.
  • Гіподинамія: відсутність фізичних вправ підвищує ризик розвитку деменції.
  • Куріння: один з основних факторів ризику для здоров'я мозку.
  • Високий кров'яний тиск: високий кров'яний тиск збільшує ймовірність інсульту та деменції. Відповідне лікування може запобігти цьому.
  • Алкоголь: Вживання алкоголю збільшує ризик розвитку деменції, особливо через його вплив на серцевий ритм.
  • Соціальна ізоляція: відсутність соціальної взаємодії призводить до погіршення когнітивних функцій.
  • Забруднення повітря: впливає на кровоносні судини та мозок.
  • Втрата зору: не відкладайте перевірку зору або необхідну операцію.
  • Високий рівень "Поганого" холестерину (ЛПНЩ): один з найсерйозніших ризиків для здоров'я мозку.

Скіталінська підкреслює, що поганий слух і зір, а також соціальна ізоляція погано впливають на здоров'я, оскільки зменшують кількість нової інформації, яку мозок повинен обробити. Брак освіти - ще одна причина. Мозок, як і інші м'язи, потребує постійного тренування.

Як зберегти мозок здоровим
Як зберегти мозок здоровим

"Є дослідження, які показують, що для мозку один із найкорисніших видів фізактивності – танці. Танцюйте! Високий рівень ЛПНЩ (поганого холестерину) може спричинити проблеми з судинами, що, звичайно, впливає на кровообіг у мозку. Нестача фізичної активності та куріння збільшують ризик судинних захворювань, які можуть призвести до деменції. …І, звісно, хороший відновлюючий сон та вміння зменшувати стрес (прогулянки, дихання, переключання на інші види діяльності, звертатися до психотерапевта, якщо самостійно не вдається)" - зауважує лікарка.

Нагадаємо, вчені назвали точний вік, у якому настає старість.

Товщина рук розповість про стан ребра- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, вчені випадково знайшли ліки від облисіння.