В Україні спостерігається різке зростання цін на овочі, особливо ті, що входять до складу борщу, через кілька чинників, серед яких несприятливі погодні умови, скорочення поставок і сезонні коливання.

За даними аналітиків EastFruit, вартість білокачанної капусти піднялася з 15-18 грн/кг до 22-23 грн/кг. Морква також помітно подорожчала — з попередніх 12 грн/кг до 23 грн/кг, що серйозно впливає на доступність цього важливого інгредієнта борщу. Буряк, ще один ключовий продукт для приготування страви, зріс у ціні до 12-13 грн/кг із 9-10 грн/кг.

Буряк. Фото: скрін youtube
Буряк. Фото: скрін youtube

Окрім овочів для борщу, значно підвищилися ціни на огірки, які тепер коштують від 45 до 50 грн/кг, що є помітним стрибком порівняно з попередніми 30-40 грн/кг. Це чинить додатковий фінансовий тиск на споживачів, особливо враховуючи, що зазвичай восени овочі стають більш доступними.

Проте є і позитивні новини: ціни на цибулю впали до 10 грн/кг через збільшення обсягів поставок. Незважаючи на це, помідори та солодкий перець, які також широко використовуються в кулінарії, продовжують дорожчати. Вартість помідорів зараз коливається між 20 і 45 грн/кг, а перець піднявся до 35-50 грн/кг.

Популярні новини зараз
Якщо у квартирі встановлено бойлер: комунальники терміново попередили українців Пенсіонери у паніці через нові вимоги: як не втратити останні копійки "Посилення силової мобілізації": адвокат пояснив, чим обернуться повістки від "Укрпошти" Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Жінка, яка тримає помідори
Жінка, яка тримає помідори

Ціни на зелень, зокрема кріп і салат, показали спад — це може свідчити про зниження попиту або надлишок пропозиції. Фрукти, як-от груші, подешевшали на 32%, а ціни на чорницю та лимони також знижуються через сезонні зміни.

Нагадаємо, фермери прогнозують рекордне подорожчання головного овочу: пюре стане делікатесом

Раніше ми писали про те, що без оцту, по-болгарськи і просто класичні: 3 найкращі способи консервації огірків на зиму

Крім того, Знай.ua повідомляв, борщ обійдеться дорожче: овочі подорожчали всупереч сезону