Багато хто починає ранок з ароматної чашки кави, додаючи до неї молоко, вершки, а іноді навіть краплю ванільного сиропу — для настрою.

Звичка зрозуміла: напій стає м'якшим, смак - ніжнішим. Але є одне "але": додаючи молочні продукти в каву, ви ризикуєте знецінити його головну суперсилу.

Кава, фото: Знай.ua
Кава, фото: Знай.ua

Кава як джерело здоров'я

За останні роки наука остаточно реабілітувала каву: сьогодні вона визнана не тільки підбадьорливою, а й дуже корисним напоєм. Вся справа в поліфенолах - це потужні антиоксиданти, які містяться в каві у пристойних дозах. Ці сполуки борються із запаленням, уповільнюють старіння клітин та знижують ризик таких захворювань, як рак, діабет, хвороби серця та навіть Альцгеймер.

Але є нюанс: молочні продукти заважають поліфенолам працювати

Коли ви додаєте до кави молоко, відбувається хімічна реакція: білки з молока (насамперед казеїн) зв'язуються з поліфенолами, утворюючи складні сполуки. Ці "пов'язані" поліфеноли втрачають частину своєї біодоступності - простіше кажучи, організму стає складніше їх засвоїти. Отже, антиоксидантний ефект зменшується.

Популярні новини зараз
Мобілізація чоловіків предпенсійного віку: що роблять ТЦК з чоловіками 50+ Студенти втратять право на відстрочку: новий законопроєкт позбавить багатьох лазівки Податки з переказу на картку: у питанні поставили крапку Нардеп Кучеренко підтвердив підвищення цін на газ: скільки доведеться платити українцям
Показати ще

Кава, фото: Знай.ua
Кава, фото: Знай.ua

Що це означає здоров'ю?

Якщо ви п'єте кави заради смаку - додавайте будь-що. Але якщо вас цікавить користь для здоров'я, краще пити його чорним, без цукру та молочних добавок. Особливо якщо кава - це ваш щоденний ритуал, на який ви покладаєтеся як на ранковий енергетик та "напій молодості".

Альтернатива молоку

Не хочете відмовлятися від м'якості та вершкового смаку? Спробуйте рослинні альтернативи - вівсяне, мигдальне чи кокосове молоко. Хоча деякі з них також містять білки, їхня взаємодія з поліфенолами менш виражена, ніж у коров'ячого молока.

Кава. Фото: скрін youtube
Кава. Фото: скрін youtube

Кава – це не просто напій, це натуральний антиоксидантний коктейль. Але щоб отримати від нього максимум користі, краще насолоджуватися ним у первозданному вигляді без молока і вершків. Чорний, як сама ніч, і потужний, як удар блискавки, — саме таким його задумувала природа.

Нагадаємо про топ-5 продуктів, які прочищають артерії краще, ніж сантехнік: їжте та живіть довше.

Раніше ми повідомляли, що готуй тіло до літа: як вода допоможе скинути вагу швидше та відчути себе краще.