Чавунний посуд славиться своєю міцністю та довговічністю, але потребує правильного догляду. При недбалому використанні навіть звичайні продукти можуть зашкодити її поверхню. Як зазначає видання CNET, більшість продуктів, які не рекомендують готувати в чавуні, не є небезпечними, якщо не піддавати їх тривалій термічній обробці.

Шеф-кухар Інституту кулінарної освіти Ерік Роуз дав низку рекомендацій, які продукти слід використовувати з обережністю при приготуванні в чавунній сковороді.

Помідори

Якщо сковорода має якісне покриття та регулярно очищається, приготування таких страв не становить загрози. Але на необробленому чавуні вони можуть залишити металевий присмак у їжі.

"Кислотні продукти, такі як помідори та томатні соуси, можуть вступати в реакцію з погано загартованим чавуном", - пояснює Роуз.

Помідори, фото suseky
Помідори, фото suseky

Популярні новини зараз
Мобілізація 60+: як будуть призивати до армії дідусів Тисячі українців звільнять від призову: кого заборонили чіпати ТЦК Ціна на мед поб'є всі рекорди: що прогнозують пасічники Перевірятимуть усіх - і людей, і автомобілі: СБУ розгорнула масштабні перевірки
Показати ще

Оцет

За аналогією з помідорами, оцет теж може "роз'їдати" чавун. Роуз рекомендує уникати тривалого контакту кислих маринадів та соусів на основі оцту з поверхнею сковороди. Якщо ви все ж таки готуєте з оцтом, відразу після готування промийте посуд гарячою водою з сіллю або м'яким миючим засобом.

Оцет, фото shuba
Оцет, фото shuba

Цитрусові соки

Лимонний чи лаймовий сік у невеликих кількостях не страшний. Але кип'ятити цитрусові рідини в чавунній сковороді не можна - це може зашкодити покриття.

Цитрусові. Фото: скрін youtube
Цитрусові. Фото: скрін youtube

Соуси на основі вина

Тривале гасіння у винному соусі може зіпсувати чавунний посуд. Поверхня стає менш гладкою, а їжа починає прилипати, перетворюючи сковороду на незручний кухонний інструмент.

Графін з вином, скріншот
Графін з вином, скріншот

Яйця – можна, але акуратно

Самі по собі яйця не шкодять чавуну, але через слабкі антипригарні властивості їх складно приготувати без залишків.

[quote author=""]"Я обожнюю готувати яєчню у своїй маленькій чавунній сковорідці", - каже Роуз. - "Але потрібно враховувати, що чавун довго утримує тепло і повільно реагує на зміну температури. Тому тонке регулювання нагріву утруднене".

Яєчня, фото: Знай.ua
Яєчня, фото: Знай.ua

Риба - під контролем

Якщо чавун недостатньо або, навпаки, дуже розігрітий, риба прилипне, і ви ризикуєте залишити половину філе на дні сковороди. Для таких продуктів потрібно точно контролювати температуру та не поспішати з викладанням.

Жарена риба, скріншот: YouTube
Жарена риба, скріншот: YouTube

Чавун - це надійний кухонний помічник, якщо правильно його доглядати. Уникайте тривалого контакту з кислотами, не перегрівайте, своєчасно очищайте — і посуд прослужить десятиліття.

Нагадаємо, раніше увага дачникам: садіть кукурудзу поряд з огірками - і будете приємно вражені.
Як повідомляв портал "Знай.ua", як зберегти букет півонії свіжим до двох тижнів: прості та дієві поради .
Також "Знай.ua" писав, що ти весь цей час мив посуд неправильно: ось про що забувають 90% людей.