Цибуля додає стравам смаку, але й може змусити розплакатися прямо на кухні.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТа є кілька простих хитрощів, як уникнути сліз і не втратити задоволення від готування.
Коли ви ріжете цибулю, в повітря потрапляють сірчані сполуки. Вони з'єднуються з ферментами в цибулі, піднімаються до очей, викликають подразнення і змушують сльозитися. Це не алергія і не емоції - це хімічна реакція. Все через те, що в ґрунті багато сірки, яку цибуля вбирає і накопичує, пише EatingWell.
Нарізання запускає ланцюг реакцій, у результаті яких утворюється сльозогінний газ. Коли він потрапляє в очі, з'єднується з вологою та утворює слабку сірчану кислоту - ось і пече. Але це можна мінімізувати.
Охолодіть цибулю перед тим, як її різати. Потримайте в холодильнику хоча б годину - холод уповільнює хімію всередині, і в повітря потрапить менше подразників. Ще допоможе гострий ніж - чим точніше поріз, тим менше руйнуються клітини, і тим менше сірки вивільняється.
Також використовуйте вентилятор - направте його так, щоб потік повітря здував летючі речовини від вашого обличчя. Це простий, але ефективний трюк. А найнадійніший варіант - захисні окуляри. Навіть звичайні окуляри частково захищають очі, але найкраще - щільні, як у плаванні.
Якщо ви полюбляєте готувати з цибулею - не обов'язково щоразу терпіти сльози. Достатньо кількох хитрощів, щоб кухня була лише місцем радості.
Раніше ми повідомляли, смачно та швидко: рецепт котлет з капусти, які захочеться готувати знову й знову.
Доведеться сидіти на хлібі і воді: основні продукти харчування в Україні різко здорожчають восени - що найбільше - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, врятують не лише від голоду, а й спеки: рецепти знаменитих холодних супів.